سرمربی سابق گل گهر میگوید به سازمان لیگ پیشنهاد داد همه تیمها مدیر فنی داشته باشند.
امسال لیگ جذابیت زیادی دارد، به این دلیل که مربیان جوان زیادی روی نیمکت ها حضور دارند. تیم ها هم جوان تر شده اند و انگار فوتبال ایران هم ناخواسته وارد بعد جدیدی از فوتبال شده؛ بعدی که برای آلمان ها کم نان و آب نداشته. مجید جلالی سرمربی سابق گل گهر، پاس، تراکتور و... درباره جوان شدن نسل مربیان توضیحاتی می دهد.
آقای جلالی نظر شما درباره ورود مربیان جوان به لیگ برتر چیست؟ امسال خیلی از مربیان جوان هستند.
من موافق این موضوع هستم. به هر حال نسل عوض میشود و الان این اتفاق خوبی است که مربیان جوان وارد فوتبال ما شدهاند. خودم دوست دارم آنها موفق شوند. وقتی این اتفاق در حوزه بازیکن، مربی و حتی مدیر، رخ می دهد، بدون تردید حاکی از نیروسازی برای آینده است و نه تنها من بلکه همه کسانی که قلب شان برای فوتبال می تپد باید از آن حمایت کنند اما اینکه بتوانیم در آینده، از این پتانسیل سود ببریم یا نه، پروژه ای است که نیاز به صبر و تحقیق دارد. به معنای بهتر، وقتی مشغول تغییر می شویم، نباید چشم بسته این راه را طی کنیم. تاکید دوباره من این است که تغییرات می تواند راهگشای فوتبال باشد و تفکرات جدیدی را به لیگ برتر بیفزاید که اتفاقا به این تغییر هم نیاز داشتیم.
پیش بینی شما چیست؟ آیا مربی بزرگی زاده خواهد شد؟
بله، من فکر میکنم از جمع این مربیان جوان که در لیگ برتر حضور دارند، در آینده مربی یا مربیان بزرگی خواهیم داشت. من خیلی به آنها امیدوار هستم اما معتقدم این مربیان نباید یک نکته را فراموش کنند.
چه نکتهای؟
همیشه تجربه یک موضوع کلیدی در کار است. خودم را برای شما مثال میزنم. من در فوتبال تصمیماتی گرفتم که بعضا به من صدمه و خسارت زیادی زد. بعضی وقتها در لحظه تصمیم گرفتم و یا اینکه رفتاری کردم که به ضررم تمام شد. من جوان بودم و تصور کنید اگر یک مربی با تجربه کنارم بود، چه اتفاقاتی میافتاد؟ ممکن بود اصلا من آن تصمیمات و رفتارها را نکنم و شرایطم در مربیگری نسبت به حالا بهتر باشد.
یعنی معتقدید که مربیان جوان باید از با تجربه ها کنار خودشان استفاده کنند؟
بله.
ولی این را می پذیرید که کار سختی است؟ معمولا اختلاف وجود دارد. شما اگر بخواهید یک باتجربه را مدیر فنی بگذارید، چه اتفاقی می افتد؟
باید نگاه مان این نباشد. اتفاقا سه سال قبل من طرحی به سازمان لیگ دادم که در همین زمینه بود. گفتم باید از تجربیات مربیان بزرگ و قدیمی استفاده شود و اینطور نشود که چشممان را روی این تجربیات ببندیم. قانون شود که همه تیمها مدیر فنی داشته باشند و هر کدام از آنها از یک مربی با تجربه به عنوان مدیر فنی استفاده کنند.
دعوا نمی شود؟
نه چرا باید این اتفاق بیفتد. من یک مثال بزنم. همیشه می گویند تیمی موفق میشود که ترکیبی از بازیکنان جوان و با تجربه باشد. برای مربیان هم ترکیب جوان و تجربه خوب است. مربیان جوان ما خوب هستند ولی حضور مربیان جوان و بزرگی چون کربکندی، حبیبی، ناصر ابراهیمی و خیلی از مربیان با تجربه دیگر واقعا می تواند کمک حال باشد. نباید روی تجربه آنها به سادگی چشم ببندیم. آنها سرد و گرم فوتبال را چشیدهاند و خیلی وقتها میتوانند کمک کنند.
بعضیها مدام تاکید میکنند مربیان جوان بی تجربه هستند و باید پله پله بالا بروند. البته بعضی مربیان خلافش را ثابت کردند. شما موافق این بحثها هستید؟
شاید برخی به این موضوع اشاره کنند که پیشرفت در عرصه مربی گری باید پله به پله باشد و یک مسیر برای رسیدن به نفر اول نیمکت طی شود. من با این موضوع موافقم چون فوتبال و کار در آن را مثل یک روند می بینم. موافقم که برای انتقال یک بازیکنان از داخل زمین به نیمکت مربی گری باید یک فرایند طبیعی را طی کنیم. این روندی نیست که ما در موردش صحبت کنیم یا قانون گذاران آن را تعیین کنند، بلکه ذات فوتبال آن را معنا کرده و اگر ما دنبال تحقیق و بررسی این پروژه نباشیم، یک انتقال کامل در فوتبال ما صورت نمی گیرد. و به اصطلاح باز هم مباحث چون «سوختن یک مربی جوان» بر سر زبان ها می افتد. در حالی که اتفاق رخ داده در لیگ، بسیار درست و مهم است و نیاز به صبوری دارد که بعدها می توان نتایج آن را دید. به بیان ساده تر، می توان از حالا دورنمایی از حضور جوان ها روی نیمکت داد و به این نتیجه رسید که پوست اندازی در فوتبال، بالاخره استعدادهایی در زمینه مربی گری را به ما معرفی می کند ولی باید این موضوع، حاصل یک کار تحقیقاتی باشد. باید بیاییم و بررسی کنیم که مربیان جوان ما، چه تجربیاتی دارند و چه تجربیاتی باید کسب کنند؛ نتیجه این تحقیق، چشم اندازی کامل و مثبتی برای آینده این مربیان به ما می دهد.