" آیت" رشد ورزش ایران
خبر درگذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی به عنوان یکی از بزرگان کشور و انقلاب اسلامی برای همه اقشار جامعه غافلگیر کننده و البته ناراحت کننده بود. بعد از اعلام رسمی خبر درگذشت او اهالی پرشمار ورزش کشور نیز در کنار دیگران درگذشت او را تسلیت گفتند که نشان از تاثیرات زیاد او در رشد ورزش کشور داشته است.
از لحظه بستری شدن تا درگذشت رییس تشخیص مصلحت نظام تنها چند ساعت گذشت و به یکباره عصر یکشنبه ۱۹ دیماه ۱۳۹۵ ایران اسلامی عزادار شد. آیتالله هاشمی رفسنجانی رییس تشخیص مصلحت نظام در ۸۲ سالگی و به دلیل عارضه قلبی درگذشت و جامعه ایران عزادار شد. در کنار تمام مسوولان و نهادهای دولتی، جامعه ورزش ایران نیز در رسانههای رسمی و فضاهای مجازی خود درگذشت رییس جمهور اسبق کشور را تسلیت گفتند. نکته جالب توجه در میان سیل پیامهای تسلیت نقش پررنگ جامعه ورزش و ورزشکاران بود که از نگاه ویژه او و خانوادهاش به ورزش نشات میگرفت که باعث شد مسوولان ورزشی، مدیران، ورزشکاران، باشگاههای دولتی و خصوصی و تمام فعالان ورزش کشور درگذشت او را اتفاقی تلخ برای ایران و انقلاب بدانند. آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی از جمله مسوولان بزرگ کشور بود که همیشه در توسعه ورزش نه تنها حرف میزد بلکه عمل میکرد و نگاه ویژه ای به ورزش کشور از جمله ورزش بانوان داشت و در زمان ریاست او بود که فدراسیون ورزشهای زنان شروع به کار کرد.
*تاکیدات آیت الله بر توسعه ورزش
او به عنوان یکی از مسوولان بزرگ کشور ارتباط خوبی با ورزش و ورزشکاران داشت. با اینکه بعد از پایان دوران ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی انتقادی به او درباره عدم توجه به ورزش و فرهنگ کشور شد که گفته شده در پاسخ اعلام کرده بعد از جنگ مشکلات کشور به اندازهای بوده که جایی برای توجه به فرهنگ و ورزش نبوده اما با این حال همیشه در بطن ورزش کشور حضور داشته و فضای بازی در اختیار جامعه ورزشی قرار میداده است. نمونه بارز فعالیت های او در ورزش، جلسهاش با رییس کمیته بینالمللی المپیک در بهمن ماه سال ۶۹ بود. آنتونیو سامارانش رییس پیشین کمیته بینالمللی المپیک در ایران جلسهای با رییس جمهور وقت برگزار میکند و در آن جلسه ابراز خشنودی میکند که آیتالله هاشمی رفسنجانی توجه و علاقه زیادی به ورزش دارد. هاشمی رفسنجانی نیز در آن جلسه جملهای مهم عنوان میکند که حاکی از نگاه خاصش به ورزش است و می تواند پاسخی به انتقادها نیز باشد. او گفتهاست:"تلاش ما در ایران این است که ورزش را از یک سرگرمی و وسیله سرگرمیساز بالاتر ببریم چرا که میدانیم ورزش وسیله سازنده خوبی برای انسانها است."
*نگاه خاص به ورزش بانوان
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام یکی از روحانیان حامی ورزش بانوان بود. مطمئنا در این قسمت باید به تاثیر همسر و دختران او در نگاه خاصش به بانوان ایران نیز تاکید کرد. جایگاه زنان در تفکر اکبر هاشمی رفسنجانی به اندازهای پررنگ بود که هم همسر و هم دختران او در جامعه منفعل نبودند و فعالیتهای زیادی در کشور داشتند. همین مسائل مطمئنا تاثیر بسیار زیادی داشته تا رییس جمهور سازندگی ایران توجه ویژهای به امور زنان به خصوص در ورزش داشته باشد. همین توجه نیز باعث شد تا فدراسیون ورزش زنان در سال ۱۳۶۹ توسط دختر او فعالیتش را شروع کند که اصلیترین اقدامش برگزاری بازیهای کشورهای اسلامی بود که این فرصت را در اختیار دختران ایران قرار میداد تا در میدانی بینالمللی خودشان را نشان دهند. در کنار این موضوع میتوان به دفاع های تمام قد او از دختران ورزشکار نیز اشاره کرد. هم او و هم رهبر انقلاب نقش زیادی در ادامه فعالیت زنان در ورزش داشتند. زمانی که انتقادها از دختران ورزشکار ایران زیاد شدهبود او در یکی از صحبتهایش تاکید کرد:" اینکه بعضی از متحجرین، ورزش را مغایر با شخصیتهای زنانه میدانند، از وصلههای ناجور در تفکرات اسلامی است و بزرگان دینی ما، بدون تبعیض البته متناسب با شرایط جسمی آنان بر اهمیت ورزش تأکید میکردند." همین تفکر نقش زیادی در توسعه ورزش بانوان کشور داشته که امروز شاهد آن هستیم دختران ایران در میادین بینالمللی پابه پای مردان و با حجاب اسلامی میدرخشند و سفیران فرهنگ و آیین ایران اسلامی هستند.
*پاسخ جامعه ورزش به توجهها
در سالهای اخیر یا در یک دهه گذشته ورزش کشور با مسائل خاصی مواجه بوده و با آمدن و رفتن هر مدیری شکل و شمایل جدیدی به خود گرفتهاست اما در این چند روز اکثر همین اعضای جامعه پرحاشیه ورزش یکصدا از فقدان مردی بزرگ گفته و نوشتهاند. همه مسوولان، ورزشکاران، مدیران، باشگاهها و نهادهای ورزشی سیاهپوش مردی شدند که در سختترین روزهای انقلاب هیچوقت نگاهش را از ورزش نچرخاند.
جامعه ورزش ایران پاسخی شایسته به تمام توجههای مردی داد که مرگ اسطوره آبیها برایش تلخ بود و ماندن اسطوره قرمزها در کشور دغدغهاش. (در یازدهم خرداد ۹۵ علی پروین در گفت و گویی عنوان کردهاست: " وقتی برای بازی مقابل الاتحاد به این کشور رفته بودیم، عرب ها سراغ من آمدند و یک پیشنهاد ۵۰ میلیونی به من دادند من هم این موضوع را به محض برگشتن با آقای غفوری فر که رئیس سازمان تربیت بدنی بود مطرح کردم. ایشان یک روز من را خواست و گفت آقای هاشمی که رئیس جمهور بودند تماس گرفتند و گفته علی پروین هر چه دلش می خواهد بگیرد و بماند. من هم جواب دادم به حاج آقا سلام برسانید و بگویید پروین تیم محلش را ترک نمی کند و برود.") همین مساله به خوبی چرایی واکنش عظیم اهالی ورزش به درگذشت آیتالله رفسنجانی را نشان میدهد. او به عنوان یکی از ستونهای بزرگ و تنومند انقلاب آیتی هم برای رشد ورزش کشور بود.