شوک سازمان امور مالیاتی به سازمان لیگ برتر در حالیکه هنوز رئیس سازمان لیگ برتر مشخص نشده و حیدر...
شوک سازمان امور مالیاتی به سازمان لیگ برتر
در حالیکه هنوز رئیس سازمان لیگ برتر مشخص نشده و حیدر بهاروند عضو هیات رئیسه فدراسیون فوتبال سرپرست سازمان لیگ برتر است، ارسال نامه ای از سوی سازمان مالیاتی، سازمان لیگ برتر را دچار یک شوک جدی کرده است.
این نامه اعلام کرده است که سازمان لیگ برتر باید ۳۰ میلیارد تومان بدهی تکلیفی اش را هر چه زودتر پرداخت کند وگرنه برای موسسان این سازمان مشکلاتی به وجود خواهد آمد.
موسسان سازمان لیگ، علی کفاشیان نایب رئیس اول فدراسیون فوتبال، مهدی تاج رئیس کنونی فدراسیون فوتبال، عزیزالله محمدی رئیس سابق سازمان لیگ، مهدی محمد نبی دبیرکل سابق فدراسیون فوتبال و علی کاظمی دبیرکل سابق سازمان لیگ هستند.
در حال حاضر که فدراسیون فوتبال و خود سازمان لیگ با بحران مالی دست و پنجه نرم می کنند این نامه می تواند یک شوک جدی برای سازمان لیگ برتر باشد.
ماه گذشته فدراسیون فوتبال بودجه لازم برای پرداخت حقوق کارمندانش را نداشت و این سازمان لیگ بود که به داد فدراسیونی ها رسید. در کشاکش بحران مالی، نامه سازمان امور مالیاتی شوک عجیبی را به بدنه سازمان لیگ وارد کرده است.
در این باره با حیدر بهاروند، سرپرست سازمان لیگ و چند تن از اعضای هیات رئیسه این سازمان تماس گرفتیم اما هیچ کدام پاسخگو نبودند.
با توجه به اینکه این بدهی تکلیفی اعلام شده بود، اذهان به این سمت رفت که این بدهی از آغاز تاسیس این سازمان در سال ۸۷ وجود داشته است. دورانی که با ریاست عزیزالله محمدی آغاز شد. با او در این باره تماس گرفتیم. رئیس سابق سازمان لیگ به سایت نود گفت: من از این رقم بی خبرم اما از سال ۸۷ تا سال ۹۰ که من رئیس سازمان لیگ بودم، مالیات ها را پرداخت کرده ایم.» البته مالیات مورد نظر سازمان مالیاتی، مالیات بردرآمد است و باید بررسی کرد که آیا سازمان لیگ در سالهای گذشته ۳۰۰ میلیارد تومان درآمد داشته که سازمان مالیاتی ۳۰ میلیارد تومان از سازمان لیگ می خواهد یا ۳۰۰ میلیارد تومان درآمد نداشته است.
عزیزمحمدی ادامه می دهد: «همه درآمدهای ما در آن زمان مشخص بوده و ما از هر درآمد و حتی پرداخت حقوق کارکنان سازمان لیگ و ناظران ۱۰ درصد کم می کردیم. من در زمان خودم این کار را می کردم اما از سال ۹۰ به بعد را بی خبر هستم و آقایان تاج و بهاروند و دیگر دوستان می دانند. »
مرور درآمدهای سازمان لیگ
در ادامه این گزارش، درآمدهای سازمان لیگ از زمان تاسیش را مرور می کنیم. بر اساس گفته هایی عزیزالله محمدی از سال ۸۷ تا ۹۰ سازمان لیگ ۳۰ میلیارد تومان درآمد داشته است.
پس از دوران محمدی، با توجه به صحبتهای مهدی تاج و امیرعابدینی از سال ۹۰ تا ۹۲، این درآمد براساس قراردادهای بسته شده ۹۰ میلیارد و پانصد میلیون تومان بوده است. از سال ۹۲ تا ۹۵ سازمان لیگ قراردادهایی با دو شرکت ایران نوین و فناپ منعقد کرده است.
بر اساس گفته های مسئولان سابق و فعلی سازمان لیگ، ایران نوین در سال ۹۲ تا ۹۳ قرار بوده ۶۰ میلیارد تومان به سازمان لیگ پرداخت کند که ظاهرا از این رقم حدود ۳۹ میلیارد تومان را پرداخت کرده است. در سال دوم تعهد این شرکت از ۱۰۰ میلیارد تومان تعهد ۲۵ میلیارد تومان پرداخت شده و ۷۵ میلیارد تومان دیگر محل اختلاف شده که در نهایت ایران نوین تعهد کرده بین ۵۵ تا ۶۵ میلیارد تومان را پرداخت کند.
در سال ۹۵ شرکت فناپ اسپانسر این سازمان شد و قرار شد در سال اول ۵۰ میلیارد تومان و در سال دوم ۶۵ میلیارد تومان را پرداخت کند که طبق گفته های مسئولان سازمان لیگ، فناپ چک هایش را به موقع پاس می کند و خیال سازمان لیگی ها را از بابت سالهای ۹۵ و ۹۶ راحت کرده است. در هر حال اگر مجموع درآمدهای سازمان لیگ را فقط اسپانسرینگ ندانیم، مطمئنا بلیت فروشی و دیگر اسپانسرهای خرد سازمان لیگ هم بوده اند که باعث شده اند از دید سازمان مالیاتی درآمد در این چند سال به ۳۰۰ میلیارد تومان برسد.
قبل از حضور فناپ، سازمان لیگ بر اساس قراردادهایی که بسته دویست و هشتاد میلیارد و پانصد میلیون تومان درآمد داشته و دیگر درآمدها مثل بلیت فروشی و اپراتورها باعث شده از دید سازمان مالیاتی، باعث ۳۰۰ میلیاردی شدن درآمد سازمان لیگ شده است.
اگر ادعای عزیزمحمدی را قبول کنیم، سازمان لیگ از سال ۹۰ تا ۹۵ بر اساس قراردادهایی که داشته ۳۰۰ میلیارد و پانصد میلیون تومان درآمد داشته است. با توجه به اینکه سازمان مالیاتی بر اساس قراردادها، مالیات کسر می کند به نظر می رسد که سازمان لیگ برتر وارد یک چالش بزرگ شده است. چرا که اگر از پرداخت های شرکت فناپ خیالش راحت باشد، هنوز نتوانسته به صورت کامل از اسپانسر قبلی، چک هایش را وصول کند و حتی چند روز پیش هم در این باره جلسه ای با اسپانسر قبلی داشته است.
جالب اینجاست که این ماجرا برای بازیکنان فوتبال ایران هم پیش می آید و برگه قرارداد و عددی که در برگه درج می شود، برای سازمان امور مالیاتی ملاک است. به عنوان مثال ممکن است بازیکنی ۵۰ درصد قراردادش را در یک فصل نگیرد، اما باید ۱۰ درصد کل قرارداد را به سازمان امور مالیاتی بدهد و اگر این کار را نکند، ممنوع الخروج می شود.
برای اینکه تایید نامه سازمان امور مالیاتی را بگیریم، حجت الاسلام علیرضا علیپور، رئیس کمیته صیانت را پاسخگو دیدیم و او ارسال این نامه را تایید کرد اما به سایت نود گفت: این نامه ارسال شده اما باید بگویم که تیم حقوقی سازمان لیگ و بخش مالی در حال آماده کردن پاسخ این نامه به سازمان محترم امور مالیاتی هستند. سازمان لیگ درآمد خاصی ندارد و یک واحد صرفا خدماتی است و حتی مستقل از باشگاههاست. سازمان لیگ اساسنامه و آیین نامه ای دارد که به کتاب سبز معروف است. باید دوستان در سازمان امور مالیاتی توجه داشته باشند زمانی که یک مسابقه برگزار می شود، هزبنه های برگزاری مسابقه از ورزشگاه گرفته تا برگزاری و دیگر موارد، از محل درآمد مسابقات توسط سازمان لیگ پرداخت می شود و مانده آن به شرحی که در آیین نامه آمده است تقسیم می شود. ۱۰ درصد سهم فدراسیون فوتبال برای توسعه فوتبال است. ۵ درصد سهم هیات فوتبال استانی است. ۱۰ درصد سهم سازمان لیگ و ۸۰ درصد سهم دو تیم میزبان و میهمان است. در واقع ۵ درصد به سازمان لیگ می رسد و حالا به نظر باید سازمان امور مالیاتی از ۵ درصد درآمد سازمان لیگ مالیات کسر کند نه از کل درآمد. زمانی که حق پخش تلویزیونی هم دریافت می شود، فقط ۵ درصد آن به سازمان لیگ می رسد. ۱۰ درصد سهم فدراسیون فوتبال است، ۵ درصد به هیاتهای استانی می رسد، ۴۰درصد به طور مساوی بین تیم ها تقسیم می شود و ۲۰ درپایان مسابقات به صورت پاداش به تیم ها داده می شود و ۲۰ درصد هم بین باشگاههایی که بیشترین پخش تلویزیونی را داشته اند به تناسب تعداد بازی پخش می شود. در اینجا یعنی در بخش حق پخش هم سهم سازمان لیگ، ۵ درصد است.»
علیپور ادامه می دهد:« از زمان مهندس صفایی فراهانی که سازمان لیگ ایجاد شده این رویه وجود داشته و سازمان لیگ اتفاقا در کسر مالیات بر درآمد منظم عمل کرده و قانون را به خوبی رعایت کرده است.باز هم تاکید می کنم سازمان محترم امور مالیاتی یا سازمان دارایی، چنانچه مطمئن هستند که سازمان لیگ، همه رقم های داخل قراردادها را دریافت کرده است، باید از ۵ درصد درآمد سازمان لیگ مالیات کسر کنند و استعلام و کارهای قانونی را انجام دهند و این کار را طبق قانون و مقررات پیش ببرند. ضمن اینکه باید بررسی کنند که آیا سازمان لیگ مشمول دریافت مالیات می شود یا نه. بنابراین عمده این ارقام متوجه باشگاههاست و تا آنجایی که ما می دانیم، با توجه به تعریفی که از باشگاهها در قوانین و مقررات شده است، به احتمال زیاد مشمول پرداخت مالیات هم نمی شوند.»
رئیس کمیته صیانت سازمان لیگ در پایان به سایت نود گفت: علی فتح الله زاده در برنامه نود چند هفته پیش به نکته خوبی اشاره کرد. اینکه قبل از انقلاب از باشگاهها و فدراسیون های ورزشی مالیات گرفته نمی شد و از مالیات دادن معاف بوده اند. اینکه چرا این اتفاق بعد از انقلاب افتاده باید بررسی شود و به نظر من هم کسی دنبال این ماجرا نرفت که جلوی پرداخت مالیات فدراسیون ها و باشگاهها گرفته شود و حتی از برخی باشگاهها می خواستند مالیات قبل از انقلاب هم گرفته شود. این ماجرا قطعا نیازمند رایزنی و مذاکره مستقیم با سازمان امورمالیاتی کشور است. پس از اینکه این طرح کارشناسی شد با حمایت دولت محترم و نمایندگان محترم مجلس پس از طی روال تبدیل به قانون شود تا فدراسیون های ورزشی و باشگاهها و سازمان لیگ به جهت توسعه ورزش در جامعه و ایجاد شور و نشاط اجتماعی، از پرداخت مالیات معاف شوند.»