چهره های محبوب فوتبال در مسیر درست فوتبال ایران در دهه گذشته لژیونرهایی در اروپا داشت که اغلب شان امروز کفش های خود را آویزان کرده اند اما از بین آنها هاشمیان...
- نظرات : بدون نظر - بازدید [ 1559 ] - سه شنبه, 30 تیر 1394
چهره های محبوب فوتبال در مسیر درست
فوتبال ایران در دهه گذشته لژیونرهایی در اروپا داشت که اغلب شان امروز کفش های خود را آویزان کرده اند اما از بین آنها هاشمیان و مهدوی کیا برای پیوستن به جرگه مربیان مسیری حرفه ای را در پیش گرفته اند.
بعد از پایان جام جهانی ۲۰۰۶ و جام ملت های ۲۰۰۷، بسیاری از ستاره ها و اسطوره های فوتبال ایران از جمله علی دایی، یحیی گل محمدی، مهدی مهدوی کیا، وحید هاشمیان، خداداد عزیزی و ... به فعالیت خود در تیم ملی پایان دادند اما بزرگانی همچون کریم باقری، فرهاد مجیدی و علی کریمی ترجیح دادند به حضورشان در این تیم ادامه دهند.
خیلی زود وقت خداحافظی این بازیکنان از تیم ملی هم رسید، نفراتی که در دهه گذشته با درخشش در تیم های معتبر آلمانی و انگلیسی، رقابتهای سطح اول اروپایی و یا تیم های کشورهای عربی، نام فوتبال ایران را در آسیا و جهان طنین انداز کردند.
دیگر بازمانده های آن نسل طلایی فوتبال ایران، جواد نکونام، آندرانیک تیموریان و مسعود شجاعی هستند که نکونام بعد از پایان جام ملت های آسیا و دیدار تدارکاتی با تیم ملی سوئد، با ۱۵۰ بازی ملی و شکستن رکورد علی دایی در این بخش، بیانیه خداحافظی اش از تیم ملی را صادر کرد اما تیموریان و شجاعی شاید تا پایان جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه و یا جام ملت های ۲۰۱۹ امارات در تیم ملی بمانند.
امروز اما فوتبال کشور ستاره های آنچنانی در فوتبال اروپا ندارد و بازیکنانی نظیر علیرضا جهانبخش، رضا قوچان نژاد، سردار آزمون و شاید در روزهای آینده سعید عزت اللهی در لیگ های درجه دوم اروپایی بازی می کنند و کمتر فرصت حضور در مسابقات معتبر این قاره را دارند.
ورود به عرصه مربیگری
بسیاری از ستاره های آن نسل وارد جرگه مربیگری شده اند، علی دایی خیلی زود با سایپا قهرمان لیگ شد و سپس در پرسپولیس دو عنوان قهرمانی جام حذفی و یک مقام نایب قهرمانی لیگ را بدست آورد هر چند در تیم ملی توفیق چندانی نداشت. البته دایی موفقیت هایش در تیم های باشگاهی را در شرایطی بدست آورد که خیلی ها معتقد بودند او از مسیر مناسب وارد این عرصه نشده است.
یحیی گل محمدی و علیرضا منصوریان بعد از پایان دوران بازیگری ترجیح دادند به عنوان دستیار کارشان را در مربیگری آغاز کنند و کسب تجربه در کنار مربیان داخلی و خارجی باعث شد امروز در بین مربیان جوان فوتبال ایران، موفق تر باشند.
وحید هاشمیان
بخش تلخ این ماجرا مربوط به برخی دیگر از بازیکنان نسل طلایی فوتبال ایران است که نتوانستند در عرصه مربیگری موفق باشند. آنها به جای قرار گرفتن در مسیر پیشرفت، روزهای خوبی را تجربه نمی کنند که مهمترین دلیل آن حرکت نکردن بصورت منطقی است زیرا از همان ابتدا دوست داشتند سرمربی شوند...
در این بین اما مهدی مهدوی کیا و وحید هاشمیان، دو ستاره تیم ملی که سال ها در تیم های معتبر اروپایی توپ زدند و جزو موفق ترین لژیونرهای تاریخ فوتبال ایران بودند، سعی کردند بدون توجه به مسائل حاکم بر فوتبال ایران، در مسیر حرفه ای گام برداشته و با کسب تجربیات لازم، در راس هرم نیمکت داغ تیم های ملی و باشگاهی قرار بگیرند.
از بایرن مونیخ تا همکاری با گوآردیولا...
وحید هاشمیان که در فوتبال آلمان به «هلیکوپتر» معروف است، پس از بازی در تیم های فتح و پاس راهی بوندس لیگا شد و در فاصله زمانی ۱۱ سال در تیم های هامبورگ، بوخوم، بایرن مونیخ و هانوفر بازی کرد. وی پس از بازگشت به ایران و دو سال حضور در پرسپولیس، در روز تولد ۳۶ سالگی اش به دوران بازیگری اش پایان داد.
شماره ۹ تیم ملی فوتبال ایران که نقش مهمی در صعود تیم ملی کشورمان به جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان داشت، پیش از پایان دوران بازیگری اش در کلاس مربیگری فوتبال آلمان شرکت کرد و برای تکمیل دوره های آموزشی اش، هدایت تیم های «هالشتنبک - رلینگن» در بوندس لیگا پنج و سپس «نیندورفر» در منطقه هامبورگ را برعهده گرفت.
بعد از این دوره ها وحید هاشمیان به عنوان نخستین ایرانی در دوره پرولاینسس مربیگری فدراسیون فوتبال آلمان حضور یافت و به مدت یکسال دوره های تئوری، عملی، کارآموزی را پشت سرگذاشت و در نهایت در روزهای ابتدای سال جدید شمسی موفق به دریافت این مدرک معتبر بین المللی شد.
هاشمیان که در زمان برگزاری این دوره، در تمرینات بایرن مونیخ حضور یافت و مدتی زیر نظر پپ گواردیولا کسب تجربه کرد، در حال حاضر به فکر تکمیل تجارب خود است تا پس از سپری کردن این روزهای سخت اما موفقیت آمیز، به عنوان سرمربی فعالیت خود را آغاز کند.
موشکی که به هامبورگ بازگشت
مهدوی کیا فوتبالش را دربانک ملی آغاز کرد و در سال ۱۳۷۴ به پرسپولیس پیوست. مهدی خیلی زود و در سال ۱۳۷۷ به تیم بوخوم پیوست و یکسال بعد راهی هامبورگ شد. هشت سال حضور موفقیت آمیز در این تیم آلمانی «موشک ایرانی» را به یکی از بهترین لژیونرهای تاریخ فوتبال ایران تبدیل کرد.
کاپیتان پیشین تیم ملی ایران اما درسال ۸۶ و در روزی فراموش نشدنی از هامبورگ جدا شد و به اینتراخت فرانکفورت پیوست. وی دو سال بعد و بعد از حدود ۱۱ سال به فوتبال ایران بازگشت و درحالیکه قصد داشت به پرسپولیس برود، بالاجبار به استیل آذین پیوست. مهدی سپس در ابتدای لیگ دهم به داماش گیلان رفت اما در نیم فصل به بالاخره شرایط حضورش در پرسپولیس فراهم شد تا بعد از ۱۳ سال، دوباره پیراهن این تیم تهرانی را برتن کند.
کیا اما پایان تلخی در دوران بازیگری اش داشت زیرا پس از فینال جام حذفی در سال ۹۲ که با شکست پرسپولیس برابر سپاهان اصفهان در تهران همراه شد، با چشمانی اشک آلود چهار گوشته زمین چمن را بوسید و بصورت رسمی از دوران وداع کرد.
مهدی مهدوی کیا
انتخاب به عنوان سفیر AFC باعث شد مهدی مهدوی کیا خیلی زود وارد بحث مدیریتی فوتبال شود و سپس به عنوان مدیر فنی تیم فوتبال جوانان ایران در مسابقات قهرمانی نوجوانان آسیا ۲۰۱۴ - میانمار همراهی کرد اما علاقه اش به مربیگری باعث شد تا «آکادمی کیا» را به همراه علی دوستی مهر راه اندازی کند، تیمی که با کسب نایب قهرمانی در تورنمنت فوتبال «Cordial Cup» اتریش، شروعی شیرین برای کیا در عرصه مربیگری بود.
مهدی مهدوی کیا که بارها اعلام کرده بود از باشگاه هامبورگ برای فعالیت در تیم های پایه پیشنهاد دارد، بالاخره از روزجمعه هفته پیش به عنوان مربی اختصاصی بخش هجومی تیم های زیر ۱۷ و زیر ۱۹ سال، کارش را با این تیم آلمانی آغاز کرد و قرار است بزودی در کلاس B مربیگری آلمان هم حضور یابد تا گام به گام در عرصه مربیگری پیش برود.
وحید و کیا آینده سازانی برای فوتبال ایران
گام برداشتن صحیح در مسیر مربیگری، تفکری است که مهدی مهدوی کیا و وحید هاشمیان پس از پایان دوران بازیگری در عرصه ملی و باشگاهی، سرلوحه اقدامات خود قرار داده و تا به امروز هم در این راه قدم های مثبتی برداشته اند.
قطعا ادامه روند فعلی و بدست آوردن تجربیات بزرگتر در فوتبال کشوری که قهرمان جهان شده است، در کنار کمک به پیشرفت این دو اسطوره ایران، برای آینده فوتبال باشگاهی و ملی فوتبال کشورمان مفید است و می تواند الگوی بسیار خوبی را پیش روی مربیان و بازیکنان فعلی فوتبال قرار دهد.
مهدی و وحید در آینده ای نه چندان دور به ایران باز می گردند اما اینبار مدیران و مسئولان فدراسیون فوتبال و باشگاه های کشور هستند که باید شرایط مناسب و امکانات لازم را دراختیار این دو مربی جوان کشورمان قرار دهند تا آنها بتواند در پرورش صحیح بازیکنان، به موفقیت فوتبال کشورمان در عرصه های ملی و باشگاهی کمک کنند.
نسل فعلی فوتبال ایران درصورتی می توانند در عرصه مربیگری هم موفق باشند که همانند «هاشمیان» و «مهدوی کیا» مسیر رسیدن به عرصه مربیگری را بصورت حرفه ای سپری کنند نه مانند برخی از ستاره های گذشته فوتبال، در کلاس هایی شرکت کنند که بیشتر جنبه تبلیغاتی داشته و در رشد و موفقیت آنها به عنوان مربیان ملی و باشگاهی موثر نیست.
تبلیغات