60، بیست ودومین دوره لیگ برتر فوتبال ایران از حیث حضور بازیکنان خارجی در حال رکوردشکنی است، به طوری که در نیم فصل نخست فقط تیم های ملوان بندرانزلی، نفت مسجدسلیمان و هوادار بازیکن خارجی در فهرست خود نداشتند و 32 بازیکن در 13 تیم لیگ برتری به میدان رفتند که عملکرد متفاوتی داشتند.
یک دروازه بان، 7 مدافع، 9 هافبک و 15 مهاجم!
کریستوفر کنت تنها دروازه بان خارجی نیم فصل نخست لیگ برتر فوتبال ایران بود و موسی کولیبالی، رافائل سیلوا، گیورگی گولسیانی، وحدت هنانوف، رناتو داسیلویرا، نیلسون جونیور و جفرسون باهیا هم 7 مدافع خارجی بودند که در نیم فصل اول لیگ بیست ودوم به میدان رفتند. وسلی گومز، آیاندا پاتوسی، مانوئل فرناندز، احسان پنجشنبه، گوستاوو واگنین، ریکاردو آلوز، صفا هادی، عزیزبک آمانوف و بورا نوگیرا 9 هافبک خارجی بودند که در نیم فصل نخست فرصت بازی در لیگ برتر فوتبال ایران را به دست آوردند که حضور 3 بازیکن از تیم تراکتور در نوع خود جالب توجه است.
10 تیم لیگ برتری برای خط حمله خود برنامه ریزی ویژه ای داشتند و با جذب مهاجمان خارجی به دنبال تغییر سرنوشت تیم خود بودند که البته نگاهی به آمار و ارقام نشان می دهد که اکثریت بازیکنان خارجی نتوانسته اند در حد و اندازه نام خود عملکرد خوبی داشته باشند. والنتینو یوئل، هانسل زاپاتا، کوین یامگا، شرزود تمیروف، شیخ دیاباته، یورگن لوکادیا، تیتو اوکلو، دارکو بیدوف، شیرالدین بابایف، الویس کامسوبا، اریک باگناما، کی روش استنلی، گادوین منشا، لوسیانو پریرا و آداما نیان 15 مهاجمی بودند که در نیم فصل اول لیگ بیست ودوم به میدان رفتند اما جمعاً 16 گل به ثمر رساندند که نقش اصلی را 2 ستاره سرخابی ایفا کردند.
«گولسیانی» موفق ترین مدافع خارجی
گیورگی گولسیانی در میان 7 مدافع خارجی که در نیم فصل نخست حضور داشتند، بهترین عملکرد را توانست داشته باشد. او توانست هم در 10 کلین شیت تیمش در نیم فصل اول نقش کلیدی را ایفا کند و رهبری خط دفاعی سرخ پوشان پایتخت را برعهده داشت و هم در فاز تهاجمی به کمک تیمش آمد و در مسابقه حساسی مانند دربی توانست 2 بار در نقش گلزن بدرخشد و در دیدار با نساجی هم از روی نقطه پنالتی موفق به گلزنی شد و با درخشش او، برتری پرگل شاگردان یحیی گل محمدی آغاز شد. در کنار گولسیانی، جفرسون باهیا مدافع برزیلی مس رفسنجان و رافائل سیلوا از استقلال عملکرد قابل قبولی داشتند.
شاهکار «آلوز» در تراکتور
هافبک های خارجی که به فوتبال ایران می آیند، عمدتاً وظیفه ای جز بازی سازی و خلق موقعیت ندارند و در میان 9 هافبک خارجی شاغل در لیگ بیست ودوم، به جز صفا هادی از تراکتور و بورا نوگیرا از مس کرمان، 7 بازیکن دیگر وظیفه اصلی شان ساخت موقعیت گلزنی بود که در میان این بازیکنان، ریکاردو آلوز با عملکردی رویایی توانست بهترین هافبک خارجی نیم فصل نخست شود. آلوز که در 13 بازی برای سرخ پوشان تبریزی به میدان رفت، توانست 7 پاس گل به ثبت برساند تا با رکوردی ویژه صاحب عنوان برترین گل ساز نیم فصل نخست شود و امیدوار است در پایان فصل بتواند با حفظ روند خوب خود، صاحب عنوان برترین پاسور لیگ بیست ودوم شود. به جز آلوز، سایر هافبک های خارجی نتوانستند انتظارات را برآورده کنند.
«یامگا»-«لوکادیا»؛ ترکیب برنده
کوین یامگا و یورگن لوکادیا توانستند در نقش فرشته نجات سرخابی های پایتخت در نیم فصل نخست عمل کنند. یامگا با وجود بازی در 2 پست متفاوت و حضوری فعال در سمت راست خط دفاع و سمت راست خط حمله آبی پوشان پایتخت، توانست بهترین بازیکن استقلال در امر گلزنی در نیم فصل نخست باشد و 4 بار در نقش گلزن درخشید و یک بار هم برای تیمش گل ساخت. البته که به جز درخشش در لیگ برتر، یامگا در جام حذفی هم فرشته نجات آبی ها شد و با 2 گل خود توانست آبی ها را به جمع 16 تیم برتر جام برساند تا یکی از بهترین خارجی های لیگ بیست ودوم قلمداد شود.
یورگن لوکادیا هم حضوری 2 ماهه را در فوتبال ایران تجربه کرد اما او در طول 2 ماه، 9 بار در ترکیب پرسپولیس به میدان رفت و 6 گل زد که عملکردی خوب برای این مهاجم هلندی به شمار می رود. عملکرد خوب لوکادیا در مدت زمان کوتاهی که در فوتبال ایران حضور داشت باعث شد تا او همچنان صدرنشین جدول گلزنان لیگ بیست ودوم باشد اما بدون شک در نیم فصل دوم این عنوان از دسترس مهاجم سابق پرسپولیس خارج خواهد شد اما با این وجود نمی توان را جزو برترین بازیکنان خارجی لیگ برتر در دوره بیست ودوم برنشمرد.